Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009

Περι του Βιβλίου της Ζωής

Ο άνθρωπος και η υπόσταση.

Ο Άνθρωπος είναι ένα βιβλίο.
Αποτελείται απο εξώφυλλο, σελίδες και γράμματα απο μελάνι. Χωρίς αυτά δεν φτιάχνεται ένα βιβλίο. Είναι όμως τα συστατικά αυτά η ουσία του?
Όχι περισσότερο απο όσο τα τούβλα, τα σχέδια και η διακόσμηση συνιστούν την ζεστασιά ενός σπιτικού.
Τα συστατικά του βιβλίου λοιπόν αποτελούν το μέσον, το όχημα για να αναδειχτεί η ουσία του βιβλίου. Δεν συνιστούν όμως το περιεχόμενο του.

Καθένας γράφει το δικό του βιβλίο, η χρησιμότητα του οποίου για τους υπόλοιπους που θα το διαβάσουν έγκειται στην επιλογή του περιεχομένου. Το εξώφυλλο ( σώμα ), οι σελίδες ( ψυχή ) και οι λέξεις απο μελάνι ( πνεύμα ) μαζί συνδιαζόμενες δημιουργούν το μέσον βιβλίο ( ανθρώπινη υπόσταση ) που εκφράζει ένα περιεχόμενο, μια ουσία ( ιδέα).

Αν ειναι κακογραμμένο, κακοτυπωμένο και κακοδιατηρημένο, κανείς δεν θα το διαβάσει.
Θα μείνει αδιάβαστο και σκονισμένο στην βιβλιοθήκη μέχρις κάποιος άλλος να το βρει και να το επανατυπώσει. Και θα βρεθεί κάποιος γιατί το περιεχόμενό του πρέπει να διαβαστεί, εκεί έγκειται η χρησιμότητά του. Αλλά ποτέ δεν θα είναι το ίδιο βιβλίο, μονάχα το ίδιο περιεχόμενο.

Καθένας γράφει το δικό του βιβλίο, εμείς τί θα γράψουμε στο βιβλίο της ζωής μας? Θα αφήσουμε στους υπόλοιπους το περιεχόμενό μας? Θα είναι χρήσιμο ή θα ξεχαστεί?

Δεν υπάρχουν σχόλια: